Konference om borgerinddragelse – Program

september 10, 2015

Lokal udvikling og digitale metoder

Torsdag den 15. – fredag den 16. september 2016 på Sinatur, Østerøvej 121, 5800 Nyborg

Der er to hovedtemaer på konferencen. Det ene fokuserer på lokal udvikling. Alle byer har udviklingsbehov, store som små, hovedstad som land og byerne midt imellem. Udfordringerne er forskellige. Nogle kæmper med fraflytning, behov for at styrke de stedbundne kvaliteter og turismen, andre har boligkvarterer med en overvægt af sociale problemer – og alle har brug for metoder til at mobilisere de ressourcer, der findes lokalt for at vende udviklingen.

Det andet hovedtema er digitale metoder. Der bliver flere og flere af dem. Mange vil gerne bruge dem. Vi præsenterer oplæg om metoderne og sætter dem i perspektiv: Hvad kan de? Hvad kan de ikke (alene)? Hør også om cases fra Berlin og Aalborg, hvor borgere med on- og off-line metoder bliver inddraget i borgerbudgetter, byudvikling og kvarterløft hhv. i håndteringen af skolereformen.

Sidst men ikke mindst, er vi særligt stolte over at kunne præsentere professor Janette Hartz-Karp fra Curtin University i Australien. Janette Hartz-Karp er kendt i Australien og internationalt for sit store engagement i inddragelse og opbygning af fællesskaber, både som forsker og medskaber af de processer, der flytter noget i det politiske liv og i dialog med borgerne – især udmærker hun sig ved sin evne til at mobilisere lokale ressourcer til at genrejse og puste nyt liv i selv de mest trængte egne og byer.

Program

Torsdag den 15. september
16:30-17:00 Ankomst og registrering, kaffe, the og kage
17:00-17:15 Velkomst v/ Lars Klüver, Direktør Teknologirådet, introduktion til hovedtemaerne
 
17:15-18:00 Rikke Berg, Direktør for Innovation og Netværk, Assens Kommune.

Hør om arbejdet med at forandre en politisk og administrativ kultur samt mobilisering af borgernes ressourcer: Fra Assens Kommune til Assens Kommunity.

 
18:00-19:30 Middag
19:30-20:30 Key note Janette Hartz-Karp, professor, Curtin University Sustainability Policy, Australien, inkl. 15 min. Q&A

How to get a city back on track? And how deliberative democracy can help

20:30-20:45 Pause
20:45-21:30 Væddeløbet v/ Henning G. Basballe, Direktør og partner i Copenhagen Game Lab
Hvad er din kæphest, når det gælder inddragelse i lokal udvikling? Og er det en vinder? Spil med og oplev undervejs, hvordan spil som metode kan styrke debatten.
21:30-? Fri til netværk, fælles refleksion, aftenhygge
 
Fredag den 16. september
8:00-9:00 Morgenmad
9:00-10:00 Birgitte Kortegaard, Byplanchef, Rudersdal Kommune og tidl. projektchef, områdefornyelsen Haraldsgade, Københavns Kommune, inkl. 15 min. Q&A

Lokal udvikling via mobilisering af lokale ressourcer: Hvad har Haraldsgadekvarteret i København til fælles med Birkerød Bymidte i Rudersdal Kommune?

10:00-11:30 Break-out grupper: Lokal udvikling i min kommune: Hvad vil vi? Hvad gør vi? Hvordan gør vi det? Og hvordan kan mobilisering af lokale ressourcer styrke indsatsen?

Deltagerne diskuterer i grupper, faciliteret af Teknologirådet.

11:30-11:50 Pause til netværk med kaffe, the og frugt
11:50-13:00 Trends i digitale og analoge metoder i inddragelse, inkl. 20 min modereret Q&A

Christian Schwarz Lausten, Direktør i Seismonaut: ”Trends in the use of digital methods

Jana Gähler Project Manager Liquid Democracy e.V, Berlin:
How we involve citizens in Berlin in participatory budgeting and urban planning, using on- and off-line methods

Edward Andersson, Founding member, now European Associate for Involve, UK: ”Where is public participation in local development heading tomorrow?

Moderator: Lars Klüver

13:00-14:00 Frokost + valg af spor for eftermiddagen
14:00-15:10 Parallelle spor – hver session kører to gange:
Vælg to spor og lær mere om disse emner i åben dialog:Hør hvordan Aalborg Kommune inddrog folk digitalt i den nye folkeskolereform v/Anders Koed Madsen, adjunkt og Anders Kristian Munk, adjunkt, begge AAU.Hør hvordan der bliver arbejdet med borgerinddragelse i Gentofte Kommune, når Kommunaldirektør Frank E. Andersen fortæller om Opgaveudvalg med borgere.Hør Simon Holmgaard fra online frivillighedssitet Tag del fortælle om online inddragelse og hvordan, det kan styrke eller supplere debat og indsatsområder.

Gy Larsen (Teknologirådet)
fortæller om valg af inddragelsesmetode via EU-projektet Engage2020, der har produceret et katalog og online værktøj med over 60 metoder.
15:10-15:30 Afrunding:
Hvad tager vi med hjem? Åben debat, evaluering og input til næste års konference