Skal robotter have kørekort?

januar 17, 2017

 

 

Med kunstig intelligens går vi en automatiseret fremtid i møde. Men hvad betyder det for vores hverdag, når mange funktioner på arbejdsmarkedet er automatiseret og både transport, overvågning og vores militær er delvist selvstyrende?

 

Selvom der findes mange bud, kender vi endnu ikke svaret på dette svære spørgsmål, men vi er nødsagede til at komme i gang med at tage stilling til de problemstillinger, der måtte opstå. Hvordan skal vi forholde os til jobmangel, ulykker når autopiloten svigter i selvkørende biler eller fly, krigsførelse af robotter, droner eller supersoldater, automatiske overvågningsrobotter. I samarbejde med forskere i kunstig intelligens har vi udvalgt tre vigtige tematikker, som vi vil bede dig om at tage stilling til.

 

Automatisering

Mange jobfunktioner der i dag udføres manuelt, kan indenfor en relativt nær fremtid, se sig automatiseret. Selvkørende biler og droner kommer til at opfylde mange opgaver i transportsektoren, der ellers var forbeholdt chauffører og lagermedarbejdere. Computerprogrammer kommer til at kunne udføre mange læse- og skrive opgaver, der før var udført af bibliotekarer, advokater og akademikere generelt. I sundheds og omsorgs-sektoren er der flere funktioner, der vil kunne udføres af robotter. Spørgsmålet er, om vi kommer til at få mere tid til at have kontakt med kunder, klienter, patienter, ældre osv. eller omvendt, om det kommer til at betyde tab af arbejdspladser.

 

Overvågning

Nye problemstillinger fremkommer, når man taler overvågning i en tid med kunstig intelligens. De mange kameraer vi har stående, kan få hver deres egen intelligente overvågningsagent, der genkender ansigter og giver besked til politiet, hvis en person er eftersøgt. Samtidig kan vi bedre sammenholde flere forskellige datakilder som eksempelvis transaktionsdata, overvågningskameraer, betalingskort og mobildata, for at lokalisere hvidvaskning af penge, terror eller anden kriminalitet.

 

Militær

I forbindelse med udviklingen af civile teknologier, er det altid relevant at forholde sig til den militære udnyttelse af samme teknologier.  En håndfuld forsvarsteknologier kunne drage stor fordel af kunstig intelligens, men det ville ikke kunne udelukkes, at samme teknologi vil kunne bruges til angrebsteknologier, som vi allerede har oplevet det med udviklingen af både fly og helikopterdroner.

 

Deltag her ->> hbp.tekno.dk.