EUth – Tools and Tips for Digital and Mobile Youth Participation in and across Europe

maj 24, 2016

Når man gerne vil inddrage unge mennesker i politiske spørgsmål, hjælper det at have tidssvarende værktøjer til rådighed. I EUth-projektet udvikles OPIN, en online og mobil platform, der kan hjælpe organisationer med at skabe politiske inddragelsesprojekter, der appellerer til unge.

 

Det kan være svært at engagere unge mennesker i politiske debatter og beslutningsprocesser. Især i en tid med vigende tiltro og tilslutning til politiske institutioner og demokratiske beslutningsprocesser. Derfor er det vigtigt, at de organisationer, der kan og vil, får kvalificeret hjælp til at gøre det rigtigt. Dette giver projektet EUth – Tools and Tips for Digital and Mobile Youth Participation in and across Europe et bud på.

OPIN: Digital og mobil, online og offline

EUth ønsker at fremme og gøre politisk ungdomsdeltagelse mere attraktivt. Projektet arbejder ud fra idéen om, at den bedste måde at give unge tillid og tiltro til politiske institutioner er ved at involvere dem i demokratiet og give dem en stemme i politiske beslutningsprocesser. For at gøre dette lettere og mere tilgængeligt udvikler EUth-projektet OPIN, en online og mobil platform med en række værktøjer, der kan hjælpe organisationer – erfarne såvel som uerfarne udi inddragelse – med at igangsætte og udføre politiske inddragelsesprocesser for unge mennesker.

OPIN kombinerer klassiske inddragelsesprocesser med Adhocracy, et online, open source software til at samskabe tekst, diskussion og afstemning, samt FlashPoll, en afstemnings-app til smartphones. På denne måde tilbyder OPIN en fleksibel kombination af klassiske, online og mobile inddragelsesværktøjer, som kan sammensættes og tilpasses det enkelte inddragelsesprojekts behov.

 

Guidelines til online ungeinddragelse

I EUth-projektet er Teknologirådets vigtigste opgave at udarbejde et sæt guidelines, der klæder organisationer på til at gennemføre ungeinddragelsesprojekter på OPIN på bedst mulig vis. Disse guidelines vil hjælpe brugeren med at finde ud af, hvordan man laver online inddragelse, hvordan denne type inddragelse adskiller sig fra face-to-face inddragelsesprocesser, og hvornår man bør bruge det ene frem for det andet eller en kombination. Derudover vil disse guidelines bestå af en række konkrete tips og tricks. For eksempel:

– Hvordan rekrutterer du deltagere?

– Hvordan skaber du et projekt, der motiverer unge?

– Hvordan sikrer du, at dit projekt har politisk gennemslagskraft?

Sidst men ikke mindst vil guidelines også levere input til, hvordan man sørger for at bruge OPIN på en måde, der er i overensstemmelse med gældende lovgivning om data- og privatlivsbeskyttelse.

OPIN bliver tilgængelig på syv sprog – blandt andet dansk – og gratis at bruge, når den endelige version ligger klar i marts 2018. Du kan allerede nu tage et kig på den første testversion, som blev offentliggjort i marts 2016: www.opin.me/da

 

Fakta

EUth er finansieret af EU-Kommissionen og løber fra marts 2015 til februar 2018. Projektet består af 11 partnere fra otte lande. Du kan læse mere om EUth-projektet her: www.euth.net