RFID – muligheder og risici

oktober 27, 2005

RFID-tagen, de bittesmå computerchips med en indbygget radioantenne, er en af de mest hypede, men også kontroversielle teknologier, som er på vej ind i vores hverdag. RFID kan identificere enkelte genstande uden at røre ved dem og vil formentlig indgå som det centrale element i en computeriseret omverden – ”IT i alting”.

Teknologirådet har valgt at sætte fokus på RFID-teknologiens muligheder og risici på et tidspunkt, hvor brugen af RFID stadig er i sin vorden, men hvor banen for fremtidens anvendelser allerede er ved at blive kridtet af.
Vi har taget udgangspunkt i værdikæden fra produktion til forbrug af varer, fordi det er et af de områder, hvor der kommer et massivt og bredt gennembrud i anvendelsen af RFID.
Formålet er at bidrage til at aflive eventuelle myter, fremkalde nye perspektiver og foreslå retningslinier for brug af RFID-teknologi.

Centralt i projektet var gennemførelsen af et perspektivværksted med deltagere som dækker de mange forskellige brugere og interesser i at anvende RFID i værdikæden.

Teknologirådet har gennemført projektet i samarbejde med en planlægningsgruppe, som har følgende medlemmer:

  • Anette Høyrup, jurist, Forbrugerrådet
  • Christian Wernberg-Tougaard, director, Unisys
  • Henning Mortensen, konsulent, ITEK / Dansk Industri
  • Michael Østergaard, ph.d.-studerende, DAIMI, Århus Universitet

Planlægningsgruppen har på baggrund af projektet valgt at sammenfatte de principper, som de mener skal udgøre fundamentet for udvikling og implementering af RFID-teknologi. De står først i denne rapport, alene som en anbefaling fra planlægningsgruppen.

Tirsdag den 13. juni offentliggjorde Teknologirådet rapporten “RFID fra produkt til forbrug – muligheder og risici ved RFID-teknologi i værdikæden”.

 

Projektledelse i Teknologirådet:

Ida Leisner, projektleder.
Frederik Nelsson, projektmedarbejder
Eva Glejtrup, projektsekretær